Общи условия за ползване

 

Плашане:

Всички цени в сайта са в български лева като клиента не дължи никакви допилнителни такси, освен цената на доставката.

Наложен платеж - сумата се заплаща в момента на доставката на куриера или на касата на офис на куриерската фирма.

 

Условия за връщане и замяна:

Всеки потребител потвърждава, че е наясно с правото си, че съгласно чл. 50 от ЗЗП, ако не се касае за някое от изключенията предвидени в чл. 46 и чл. 57 от ЗЗП, в 14 (четиринадесет) дневен срок от сключването на договора от разстояние може да се откаже от договора, без да изтъква мотиви и да дължи обезщетение за това, освен разноските съгласно разпоредбите на закона. За да упражни това право, потребителя е длъжен да предяви това преди изтичането на 14-дневния срок писмено на имейл: capriceonline@abv.bg

Закупена стока може да бъде върната без причина преди изтичане на четиринадесет /14/ дни от получаването, ако не е ПОЛЗВАНА, разпечатана, с нарушен търговски вид и при всички други условия по чл.55 от Закона за защита на потребителя. Разходите по всички доставки са за сметка на купувача. Необходимо е да ни изпратите имейл с номер номер на поръчка, дата, име и телефон за връзка. В рамките на 24 часа сътрудник ще се свърже с вас. 

Закупена стока може да бъде заменена в срок от четиринадесет /14/ дни от получаването, ако не е ПОЛЗВАНА, разпечатана, с нарушен търговски вид и при всички други условия по чл.55 от Закона за защита на потребителя. Разноските по замяната на стоката са за сметка на купувача. Необходимо е да ни изпратите имейл с номер на поръчка, дата, име и телефон за връзка. В рамките на 24 часа сътрудник ще се свърже с вас.


Рекламации:

Според закона за защита на потребителите и правилата за търговия, потребителят има право на рекламация при:
1. констатирани липси;
2. дефекти на стоката;
3.несъответствие с обявеното описание.

При констатирани липси и дефекти рекламацията се предявява до два /2/ дни след доставката на стоката. Разходите по доставките са за сметка на Caprice.
При несъответствие с обявеното описание се предявява до 14 /четиринадесет/ дни след доставката на стоката. Разходите по доставките са за сметка на купувача
При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за:
1. възстановяване на заплатената сума;
2. заменяне на стоката с нова;
3. отбив от цената.

Всички рекламации, желания за връщане или замяна се приемат само на имейл: capriceonline@abv.bg. Такива по телефон не се приемат.

Защо не получавате касова бележка:

Наложения платеж, който сте заплатили ебил под формата на пощенски паричен превод.Това ни освобождава от изискването за издаване на касов бон. Законово основание за това е наредба No H - 18 от 2006г., чл.3 за "Регистриране и отчитане на направените продажби". Съгласно текста от наредбата един от вариантите, който ни освобождава от задулжението да издаваме фискална касова бележка, е плащането към нас да се извуршва с пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде извършена от лицензиран пощенски оператор, какъвто е Еконт.

Защита на личните данни:

      Caprice полага дължимата грижа за защита на личните данни на своите потребители, станали известни при                  попълване на електронната форма за извършване на заявление за покупка.

Ние може да използваме личните Ви данни изключително с технически цели свързани с обслужването на уеб сайта, за да ви осигури достъп до специализирана информация, за контакт или при осъществяване на продажба на предлаган от сайта продукт.

      Caprice се задължава да не разкрива никакви лични данни за потребителя на трети лица – държавни органи,                търговски дружества, физически лица и други, освен в случаите когато:

      - е получил изричното писмено съгласие на Потребителя.

      - информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, които според  действащото законодателство        са упълномощени да изискват и събират такава информация.

Приятно пазаруване!